Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου "1821: Μορφές και θέματα του αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας"

Μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, οικογένειες από την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και την Καρύταινα, επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, προκειμένου να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο οργάνωσε το "Τρένο της Χαράς", σχεδίασε και ερμήνευσε η Ελένη Κουσκουρέλου. Η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση της σπουδαία έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821 τα οποία αποτελούν ένα "ανοιχτό" βιβλίο γεμάτο χρώματα, ιστορικές στιγμές, συναισθήματα και αποδεικνύουν τη γενναιότητα των Ελλήνων, την αποφασιστικότητα τους, την εξυπνάδα και το μεγαλείο της ψυχής τους. Τα έργα της έκθεσης μας έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την έννοια της ελευθερίας και της
σκλαβιάς μέσω της σωματικής έκφρασης. Μικροί και μεγάλοι αντιληφθήκαμε πόσο άγγιξε και πόσο
σημαντικό μήνυμα έδωσε η Επανάσταση του 1821 σε όλους τους λαούς της γης, αφού πολλά από τα έργα είναι ξένων διακεκριμένων δημιουργών.  Μέσω των έργων τέχνης δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν οτι μια χούφτα Έλληνες με ελάχιστο εξοπλισμό και λιγοστά όπλα κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους. 
Αξιοσημείωτο είναι οτι τα παιδιά εξέφρασαν πως αυτό το πέτυχαν χάρη στον πατριωτισμό, την αγωνιστικότητα, την ελπίδα, τη γενναία τους ψυχή. 
Παρατήρησαν και σχολίασαν επίσης πως ένα λυπηρό γεγονός όπως ο θάνατος ενός ήρωα γίνεται κεντρικό θέμα σε κάποιους πίνακες και φωτίζεται ιδιαίτερα, σα να το λούζει ο ήλιος, γιατί ο ζωγράφος θέλει να δώσει έμφαση στην αξία της αυτοθυσίας. 
Το παιδικό εργαστήρι του μουσείου εξάλλου, περίμενε όλα τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Επανάσταση του '21.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που αξιοποίησαν τα ερεθίσματα που τους έδωσαν τα υπέροχα αυτά έργα τέχνης και κυρίως έλαβαν υπ' όψιν τους τη μοναδικότητα τους και τα αντιμετώπισαν με μεγάλο σεβασμό, αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου κα Λαμπρινή Καρακούρτη, όπου η αγάπη της για τα έργα τέχνης και τα παιδιά, μας συγκινεί πάντα!!!
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους φύλακες του μουσείου για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που
μας έδειξαν.
 Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ ανήκει στα παιδιά που κάθε φορά μας επιβεβαιώνουν πως το να ασχολείσαι δημιουργικά μαζί τους δίνοντας τους λογιών-λογιών ερεθίσματα και εμπειρίες είναι οτι πιο χρήσιμο και ζωτικό μπορεί να κάνει ένας γονιός και ένας παιδαγωγός!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου