Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρώτες ημέρες στο σχολείο...

Το φθινόπωρο έφτασε ……
Τα σχολεία ανοίγουν και οι μαθητές όλων των ηλικιών προσπαθούν να ξεχάσουν το  ανέμελο καλοκαίρι και να προσαρμοστούν στο νέο τους πρόγραμμα.
Γονείς και παιδιά αυτές τις μέρες νιώθουν έντονα και αντιφατικά συναισθήματα τα οποία μερικές φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν!!!
Εσείς που έχετε παιδάκια προσχολικής ηλικίας και τα αποχωρίζεστε για πρώτη φορά
νιώθετε:
_  Έντονη αγωνία
_  Ανασφάλεια
_  Είστε ιδιαίτερα ευσυγκίνητοι αλλά και
- περήφανοι που το παιδί σας μεγαλώνει.
Η σκέψη ότι η ωριμότητα που προσφέρει στα παιδιά άνω των 2,5 ετών η εμπειρία της ομαδικής ζωής, η  συνειδητοποίηση ότι το κάθε παιδί δεν είναι το κέντρο του κόσμου όπως ήταν  στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού , η πολιποικιλότητα του προγράμματος και τα ερεθίσματα που δίνουν τα κέντρα προσχολικής αγωγής , σας βοηθούν να είστε ψύχραιμοι και σταθεροί κατά την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.
Γεγονός που τα βοηθά ιδιαίτερα να νιώσουν την απαιτούμενη ασφάλεια ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους και να απομακρυνθούν για λίγο από κοντά σας.
Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις των παιδιών κατά την διάρκεια της προσαρμογής είναι:
- Κλάμα
- Άρνηση να πάνε στο σχολείο
- Άρνηση για φαγητό
- Εφιάλτες.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις παιδιών που πηγαίνουν στα κέντρα προσχολικής
αγωγής χαρούμενα και άνετα.
Αντιλαμβάνονται γρήγορα τα θετικά που θα εισπράξουν από το χώρο και είναι λόγω ιδιοσυγκρασίας πολύ κοινωνικά.
Χαίρονται που βρίσκονται σε ένα χώρο γεμάτο παιδάκια και καινούργια παιχνίδια και απολαμβάνουν την νέα τους εμπειρία.
Αν είστε γονείς τέτοιων παιδιών είστε πολύ τυχεροί.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ OΧΙ ΜΙΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ;
- Αν έχει γνωρίσει το παιδί πριν τις διακοπές το χώρο του σχολείου και αν είναι δυνατόν και την δασκάλα του. Θα βοηθούσε να έχει σχηματίσει μια εικόνα και να την καλλιεργεί άγνωστο δημιουργεί πρόσθετο άγχος στο παιδί.
- Αν νιώθετε εσείς σιγουριά ότι το παιδί θα είναι σε καλά χέρια.
-Αν η προσαρμογή  του στο σχολείο γίνει σταδιακά (λίγη ώρα κάθε μέρα).
- Αν οι πρώτες επισκέψεις στο σχολείο γίνονται μαζί με το γονιό και αν βρίσκεται εκεί όταν το παιδί τον αναζητά.
Η εμπειρία των παιδαγωγών θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε την κατάλληλη στιγμή και να επανέλθετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Αν τους δίνετε να καταλάβουν με ηρεμία και σαφήνεια ότι θα επιστρέψετε να τα πάρετε από το σχολείο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία των παιδιών.
- Αν διατηρείτε στο σπίτι ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα το απόγευμα και ασχολείστε δημιουργικά μαζί του. Το πιο σημαντικό είναι να είστε εσείς έτοιμοι να στείλετε το παιδί στο σχολείο!
Αν αμφιταλαντεύεστε ή νιώθετε ενοχές θα το αντιληφθεί το παιδί και θα νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια , το άγχος του αποχωρισμού θα είναι βασανιστικό και η προσαρμογή θα είναι πολύ – πολύ δύσκολη.
Παιδιά 4 ή 5 ετών που πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο έχουν συνήθως λιγότερες αρνητικές αντιδράσεις στην περίοδο της προσαρμογής γιατί λόγω ηλικίας είναι πιο έτοιμα να ενταχθούν σε μια ομάδα..
Μην ανησυχήσετε αν το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο την πρώτη εβδομάδα πολύ χαρούμενο και μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί αρνείται να πάει.
Απλώς μερικά παιδιά συνειδητοποιούν τη μεγάλη αυτή αλλαγή στην ζωή τους και τις διαφορές της καθημερινότητας τους λίγο αργότερα.
Με υπομονή, ηρεμία , τονισμό των θετικών στοιχείων που του προσφέρει το σχολείο και κοινές δραστηριότητες το απόγευμα, θα το βοηθήσετε να αρχίσει να απολαμβάνει την νέα του ζωή!!!
 
 
Ελένη Κουσκουρέλου
Παιδαγωγός , Εμψυχώτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου